Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een stukje heb geschreven over de opvoeding en training van onze therapiehond in wording: Sheriff. Al moet ik zeggen, heel soms wordt hij ook wel Sjef genoemd. En dan kun je wel raden in welke situaties dat is…

15 februari zijn we aan een intensieve basiscursus begonnen, en dat betekende 4 weken lang 3 maal per week naar Lelystad. We kregen dan eerst een half uur training met de hond en daarna een uur theorie. Het was voor ons allebei erg leerzaam, veel kwesties werden besproken en Sheriff leerde de basisprincipes zit en wacht, af en blijf, volgen. Ik leerde de basisprincipes over De Hond. Het mooie aan de theorie was dat er veel situaties van ongewenst gedrag besproken werd: blaffen, trekken aan de lijn, kind en hond, niet komen etc. En Suzanne, de eigenaar van de hondenschool, stond uitleg te geven als was ze stand-up comedian. Erg leerzaam maar ook geweldig humoristisch. Sheriff moest dan een uur in de bench in de auto met als gevolg dat je hem niet meer merkt in de auto. Het is hem allemaal wel goed..

Na 4 weken hebben we samen het basisexamen afgelegd en de zoon van Martin Gaus, Serge, heeft de beoordeling gedaan. Met glans geslaagd!

Nu zijn we weer één keer per week in Lelystad bezig met Vervolg I, de vaardigheden worden bijgeschaafd en er komen nieuwe bij. We leren nu af en blijf met 1 minuut uit zicht, naast, terug riem etc. Aan Sheriff merk ik dat hij bezig gehouden moet worden, hij is snel verveeld en dan gaat de neus op de grond. Daarom zijn we naast bovenstaande oefeningen ook met trucjes bezig, zoals spreek, in de doos, high five en omrollen. Als hij maar mag samenwerken, dat is de grootste beloning!

De laatste tijd gaat Sheriff zo nu en dan mee naar scholen. Op dit moment ben ik met een aantal leerlingen in gesprek en dan ondersteunt Sheriff me. Als ik samen met de hond kom kan ik een kwalitatief beter contact met leerlingen krijgen. Ze vinden het heel speciaal dat de hond er is en hebben meer vertrouwen. Maar uiteindelijk is het nu nog meer een leerproces voor Sheriff en ik moet zeggen dat hij het heel goed doet. Hij is enorm vriendelijk naar kinderen en ze vinden hem allemaal zacht en schattig vanwege zijn lange oren en grote bruine ogen. Soms ben ík niet meer in beeld….

Na deze cursus gaan we verder met Vervolg II, zeker aangezien hij bijna gaat puberen en het dan heel zinvol is om bezig te blijven met trainen en een stukje ondersteuning te krijgen.

Samen met een aantal andere therapeuten ben ik aan het onderzoeken hoe we de dieren breder in kunnen zetten in therapie en onderwijs. Op 29 mei ga ik met een aantal belangstellenden naar een congres over de inzet van dieren in zorg en educatie. Ben heel benieuwd!

Binnenkort meer!

Geef een reactie